Južný Sudán - Tonj, 4. 9. 2012

Greetings from Tonj, South Sudan :)
Po case opat pozdravujem z Tonj.
Ano, ano, po trochu viac nez 2 mesiacoch som naspat... este len necely tyzden. Niekto sa asi poriadne modlil, aby som sa tu mohla opat vratit...niektori chlapci sa k tomu dobrovolne priznali.
Zacnem tym, cim zvyknem koncit - podakovanim. Podakovanim nie len tym, ktori zariadili, ze som spat, ale aj vsetkym, ktori sa za mna modlili a podporuju ma najroznejsimi sposobmi – vdaka za vsetky povzbudenia, duchovnu, materialnu aj financnu pomoc.

Takze prazdniny som stravila zvacsa tak oddychovo-zahradkovo a podobne a znova som zacala balit. Cesta zacala uz 25.8. a let 26.8. Hoci nam z letiska chceli batozinu namiesto do Nairobi poslat do Thajska, po lete do Dohy, 7-hodinovom cakani a lete z Dohy nas fr. Sebastian cele a zdrave aj s batozinou zobral autom do Bosco Boys. Tam som sa zvitala s chlapcami, ktori sa prave vracali z prazdnin, so Simonom a Philipom a vsetkymi znamymi. Na veceru sme boli u sestry Mary Jane, kde prisiel aj biskup, ktory jej mal posvatit farmu a tak si decka pripravili perfektny program. V utorok sme stihli maly nakup a slony – Majky som poslala do slonieho sirotinca a ja som sa stretla s Monikou, no a odtial nas ona vzala naspat do Bosco Boys.
Cesta do Juzneho Sudanu pokracovala v stredu rano (vdaka Panu Bohu a prihovoru dusi zosnulych letiskovych zamestnancov mi aj prehliadli odlozenu prirucnu batozinu a viac nez 3kg nadvahy kufra). V Rumbeku sme chvilu pockali na fr. Shyjana a ten nas vzal na trh, k sestram na obed a na navstevu k sestram Matky Terezy. Tam som vystiskala uz poriadne vyrasteneho Raphaela a Jamesa a napokon aj Isaaca, ktory v juni pri nasom odchode nasiel v aute zabudnuty fotak z radia, tak ho vzal a predal :)
No a cesta z Rumbeku je este vacsia vytriasacka ako bola... Pokial ide o privitanie v Tonj, tak to najlepsie vystihnem ked poviem, ze najprv ma takmer zvalili a zadusili dievcata z internatu, decka na ihrisku, Willi s Assuntou a Monicou a napokon aj aspiranti na internate. Sestry, bratia a otcovia sa samozrejme spravali dostojnejsie :) No burlive privitanie pokracovalo vo stvrtok rano v skole a obcas este na ulici ... a vsetci sa vypytuju na Moniku, Janku a na vsetkych vas, ako sa mate a tak... :)
V komunite teraz mame fr. Jamesa, fr. Shyjana, fr. Jose Mariu, br. Petra, Steva, indicku dobrovolnicku Dhanyu, v radiu je dobrovolnik Tony a obcas tu je aj fr.Feerington... a este by mali nejaki prist....
U sestier FMA sme este neboli, ale v nedelu som stretla sr. Rosu, ktora sa vratila z Talianska... Sestry MSMHC – sr. Shanty sa nezmenila, sr. Macrina je prave chora a sr. Theresa tiez nie je doliecena... a sestry Panny Marie z Kakamega su teraz dve – sr. Justine a sr. Consolata, sr. Jacqueline je na duchovnych cviceniach.
Uz v piatok som nabehla do skoly, kedze skusky asi nie su pre niektorych ucitelov dost dolezite na to, aby sa unuvali prist do skoly nacas, takze som zacala dozorovanim pri tretiakoch a stvrtakoch.
Minulym tyzdnom zakladnej skole koncil 2 trimester a po dvoch tyzdnoch prazdnin budu pokracovat tretim. Stredoskolaci maju skusky tento tyzden, takze sa ucia, nariekaju a zartuju, aby im vraj nepreskocilo :)
Vikend, vcerajsok a kusok dneska som stravila zapisovanim znamok do pocitaca este za prvy trimester a samozrejme uz naplno bezia gitarove nacviky a nacviky na adoracie.
Pokial ide o byvanie, v dobrovolnickom domceku sme my 3 slovenky, Dhanya a nasa kucharka. A pomaly sa odtialto odstahovavaju br. Stephen a Archangelo. Moja zaba a skorpioniky sa zatial neukazali, ale mam v stene taku malu mysicku.... prvu noc som dieru zakryla plechovkou od oleja, ale myska si dieru rozsirila...potom som ju privalila tehlou, ale ona si ju opat rozsirila z druhej strany, tak ju br. Peter zamuroval kusom kartonu a zvieratko tu niekde dalej usilovne skraboce vo dne v noci. Som zvedava, kedy a odkial vykukne... otazne je, ci neprehrzie celu stenu... Zachod bez mojho dovolenia mrha vodou, tak pritok jednoducho vzdy po naplneni nadrzky odstavujem :)
S telefonmi to nie je velmi ruzove – MTN signal nema (iba pod stromom pri ihrisku obcas nejaka ta ciarka) a Zain tiez obcas vypadava, najma ked prsi...a internet pomaly... ale tak hadam dajako bude... :)
Pocasie je fajn, obcas sprchne, je celkom teplo ale nie zas az tak na nevydrzanie horuco... Este som slubila dotiahnut nejake resty, napriklad odfotit radio na solarny a dynamovy pohon, ktore pouziva nasa kucharka Anyuat (este som to nestihla :) ). Tiez som chcela spomenut ako si fr. James pripravuje poznamky na kazen alebo adoraciu – napise si ich do mobilu, ktory potom pri oltari alebo ambone jednoducho vytiahne ... A ako si niekedy skola rychlo „vyrobi“ ucitela? Sikovnemu chalanovi, ktory skoncil strednu skolu daju solarne radio a on na nom v triede pusti vzdelavaci program a pracuje podla pokynov typu: Ucitel, napis na tabulu slovo apple, mas na to 10 sekund... ziaci, precitajte slovo 3x... ucitel, zotri tabulu.... :)
Tak na dnes asi tolko :)
Drzte nam palce a modlite sa za nas... nech je aj tento rok v Tonj taky pozehnany pre nas aj pre decka ake boli predchadzajuce...
Este raz pozdravujem, prajem vam krasne letne dni a myslim na vas vsetkych v modlitbach.
GBY +
Renata - Ayen